Persiks

Persiki – sulīgi, maigi, garšīgi un aromātiski augļi, kuri satur ļoti daudz vitamīnu un minerālvielu.

Pie mums tie ir atceļojuši no Ķīnas, pirms 2000 gadu.

Persiki ir visdažādāko izmēru un visdažādāko formu, bet pats galvenais, tie ir neiedomājami garšīgi un noderīgi. Tiem ir brīnišķīgs aromāts. Persiki satur daudz dzelzs sāļu un kālija, tie palīdz cīnīties ar tādām slimībām, kā anēmija, tie normalizē vielmaiņu. Fosfors un kālijs labvēlīgi ietekmē darba spējas un uzlabo atmiņu, labvēlīgi iedarbojas uz galvas smadzeņu darbību un palīdz pārdzīvot nervu un emocionālo spriedzi. Persiku augļus jāēd: ja ir sirds ritma traucējumi, mazasinība, kuņģa saslimšanas ar pazeminātu skābes daudzumu, zarnu trakta atveseļošanai, žultspūšļa stimulācijai. Persiks satur lielu daudzumu C vitamīna.

Ja jūs gribat, lai jums būtu samtaina āda un gribat tādu efektu saglabāt ilgu laiku, lietojiet persikus un tie jums palīdzēs iegūt un saglabāt šādu efektu, jo persiki uzlabo ādas barošanu, palīdz saglabāt mitrumu šūnās, pasargā ādu no novecošanās.

Persiks satur lielu daudzumu ogļhidrātu, pārsvarā cukuru, tāpēc to nav ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts. Bet, var neuztraukties tie, kuri seko līdzi savai figūrai, persiks satur maz kaloriju ( vidēji liels auglis satur aptuveni 35 kalorijas) un daudz šķiedrvielu.

Aromaterapeiti apgalvo, ka persika aromāts – lieliska antidepresants. Tas atbrīvo no vienaldzības un apātijas, stimulē smadzeņu darbību, uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas.

Persiki tirgū un veikalā: kā izvēlēties.

Nogatavojušos persiku izvēlēties ir viegli. Tam ir spēcīga smarža, košas krāsas.

Persiki ir dažādu šķirņu, tie atšķiras ne tikai ar valstīm, kurās tie ir auguši, bet arī ar smaržu un garšu. Gataviem persikiem mīkstumam ir jābūt rozā, baltam vai dzeltenam . Baltais un rozā mīkstums ir vissaldākais, bet dzeltenais – visaromātiskākais.

Gatavos persikos ļoti labi orientējas lapsenes un bites. Droši pērciet tos augļus, pie kuriem tās lido.

Ja, jums ir pagadījušies ne visai gatavi augļi – nepārdzīvojiet! Tie nogatavosies, ja tos dažas dienas paturēsiet istabas temperatūrā. Persiku nogatavošanās procesu var paātrināt, ieliekot tos papīra maisā kopā ar banāniem.

Zinātāji apgalvo, ka visgaršīgākie persiki ir tie, kuriem ir mazliet nepareiza forma.

Veikalos, kad nav sezona, mēs iegādājamies augļus, kuri ir bijuši pakļauti ķīmiskai apstrādei. Ja jūs vēlaties zināt, cik ļoti persiks ir apstrādāts ar ķīmiskām vielām, pārlauziet to uz pusēm. Ja ķīmiskās vielas ir par daudz, kauliņš persika iekšpusē būs sauss un sačokurojies. No tādiem persikiem var izcept pīrāgu, pagatavot kompotu vai ievārījumu. Nekādā gadījumā tos nedrīkst dot bērniem. Ja kauliņš ir neskarts, ēdiet un priecājieties, tikai pirms ēšanas obligāti nomazgājiet.

Nogatavojies persiks – ilgdzīvotāju izvēle.

Ķīna persiks simbolizē ilgdzīvošanu un skaitās viena no galvenajām sastāvdaļām jaunības eleksīra pagatavošanā.

Persikus ļoti bieži iesaka iekļaut veselīgas ēšanas ēdienkartē: svaigi persiki veicina treknas barības pārstrādi, tāpēc persiku deserts sātīgas maltītes beigās būs ļoti noderīgs.

Dietologi iesaka:

  • Persiki nepieciešami slimiem un slimības novājinātiem cilvēkiem, jo tiem ir barojošas un organismu spēcinošs īpašības.
  • Persiku sula palīdz novājinātiem bērniem atgūt spēkus.
  • Persiku sula palīdz pie kuņģa saslimšanām.
  • Persikus var izmantot kā urīndzenošu līdzekli pie nierakmeņu slimībām.
  • Persiki satur kālija sāļus, kuri palīdz pie sirds slimībām, piemēram, sirds ritma traucējumiem.
  • Svaigus persikus var lietot anēmijas ārstēšanai, tie veicina hemoglobīna paaugstināšanos.
  • Pateicoties augstajam A,C un B vitamīnu saturam augļos, tos iesaka lietot saaukstēšanās slimību profilaksei, tie organismam palīdz pielāgoties apkārtējai videi.

Uzmanīgi, persiki!

Uzmanīgi pret aromātiskajiem persikiem jāizturas cilvēkiem, kuriem ir alerģijas, diabēta slimniekiem, cilvēkiem ar noslieci uz aptaukošanos.