Mango

Mango ir tropu reģiona auglis, kas aug mūžzaļos 20 – 30 m augstos kokos. Šī tropu augļa dzimtene ir Indija, kur tas ticis cienīts jau gadsimtiem ilgi, tāpēc bieži vien var dzirdēt, ka mango tiek saukts arī par dievu augli, superaugli vai arī tropu ābolu. Mango ir vairāk kā 2`500 augļu šķirnes, taču tām visām ir kopīgs tas, ka augļa ēdamā daļa ir salda, ar spēcīgu un lielākoties saldenu aromātu. Apkārt auglim ir diezgan plāna, gluda miza. Kamēr auglis vēl nav gatavs, tad tas ārēji ir zaļš. Tomēr nedrīkst vienmēr paļauties uz to, ka, ja miza ir zaļa, tad mango nav gatavs. Pastāv dažas mango šķirnes, kuras arī gatavas vēl ārēji ir zaļas, tomēr visbiežāk ir redzams, ka gatavam mango apkārt it sarkanīga, oranžīga miza. Tāpat arī augļa iekšējā, ēdamā daļa ir dažādās krāsās – oranža, dzeltenīga, sārta. Mango augļa iekšā ir ciets kauliņš, kas nav lietojams uzturā, tāpat arī mizu nav ieteicams ēst. Lai pārbaudītu, vai auglis ir gatavs, to var pārgriezt uz pusēm – ja kauliņu ir viegli pagrozīt un izņemt, nesabojājot ēdamās daļas apvalku, tad mango ir lietojams uzturā. Tāpat mango gatavību ir iespējams pārbaudīt, ja tas vēl nav nomizots. Augļa mizā ir jāiespiež pirksta gals – ja paliek nospiedums, tad tas ir gatavs. Taču, ja iespiedumu veikt ir ļoti viegli, tad var gadīties, ka auglis jau ir pārgatavojies. Iegādājoties mango veikalā, vienmēr ir jāpārliecinās, vai ārējā miza nav bojāta, ar brūniem plankumiem, jo tad mīkstā vidus daļa var būt bojāta. Ja auglis vēl ir negatavs, tad to ieteicams turēt istabas temperatūrā – tāpat nogatavināšanos veicina banāni un kivi. Mango ir viens no tiem tropu augļiem, kuru noteikti nevajag ilgstoši turēt ledusskapī, jo tas var sākt pūt.

Tas, ka mango tiek dēvēts arī par dievu augli, nozīmē ne tikai to, ka tam ir dievišķa garša. Mango ir ļoti veselīgs un tā sastāvā ir daudz organismam nepieciešamas vielas un vitamīni. Mango sastāvā ir vairāki vitamīni – A, C, E, tāpat tajā ir arī kalcijs, dzelzs un magnijs. Mango augli iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar imūnsistēmu un vielmaiņu, jo tā labās īpašības veicina vielmaiņas darbību, kā arī vitamīni uzlabo imūnsistēmu. Tropiskais auglis, lai gan garšas ziņā ir salds, tomēr satur maz cukura, līdz ar to ir ieteicams cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts. Auglis palīdz arī sirds slimību gadījumos, reimatisma slimniekiem. Mango sulu, sajaucot kopā ar burkānu sulu, ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar urīnceļiem un nierakmeņiem. Nesenos pētījumos ir arī atklāts, ka mango satur vielas, kas var aizkavēt pat vēža šūnu veidošanos.

Mango tiek pasniegts dažādos ēdienos. Visbiežāk gan to izmanto, lai pagatavotu un garnētu dažādus saldos ēdienus. Tomēr specifiskā mango garša sniedz brīnišķīgu baudījumu kopā ar dažādiem gaļas ēdieniem. Mango var lietot gan svaigā veidā, taču uzturā lieto arī mango sulu, kompotus, mēdz arī cept kūkās un gatavot ievārījumus.