Avokado

Avokado ir auglis, kas aug 6-15 m augstos lauru dzimtas mūžzaļos kokos. Savvaļā tie atrodami Amazones mežos, taču audzēti eksporta nolūkos tiek Meksikā un Centrālamerikā, kas ir arī augļa dzimtene, kā arī šobrīd jau ir kultivēti daudzās citās Amerikas vietās. Lai gan avokado ir auglis, tomēr tā ķīmiskais sastāvs vairāk atbilst dārzenim. Tas ir plaukstas lieluma auglis ar zaļgandzeltenu mīkstumu, kas aptver diezgan lielu augļa kauliņu. Apkārt augļa mīkstumam ir miza. Atkarībā no šķirnes tā var būt gluda vai arī nedaudz grumbuļaina. Lietošanai uzturā var izmantot tikai avokado mīksto daļu; augļa kodolu noteikti nedrīkst ēst, jo tas ir indīgs. Augļa mīkstumam piemīt īpatnēja garša, kas nedaudz atgādina valriekstus; tāpat arī tā konsistence atgādina sviestu, līdz ar to bieži vien avokado tiek smērēts uz maizes vai galetēm.

Avokado koka augļi parasti tiek novākti vēl negatavi, lai varētu tos nepārgatavinātus eksportēt uz citām valstīm. Negatavam auglim miza ir vēl zaļā krāsā, kā arī augļa mīkstums ir ciets. Avokado augļa gatavību ir iespējams pārbaudīt, iespiežot ar pirkstu viegli mizā – tā var sajust, vai iekšējā daļa vēl nav par cietu. Taču, ja pirksta nospiedums auglī paliek, tad avokado jau ir pārgatavojies. Iegādājoties šos augļus veikalā, parasti tie jau ir gandrīz nogatavojušies. Ja auglis vēl nav īsti gatavs, tad tas ir jātur istabas temperatūrā. Nogatavošanos var paātrināt, ja blakus tiek turēti banāni vai kivi. Taču, ja avokado jau ir gatavs, bet tas vēl netiks ēsts, tad, lai izvairītos no augļa pārgatavošanās, to var ielikt dažas dienas ledusskapī. Nav ieteicams avokado turēt aukstumā ilgāk par piecām dienām. Avokado tāpat kā ābols, saskaroties ar gaisu, ātro oksidējas, līdz ar to tas paliek brūngans. Lai izvairītos no šāda efekta, kā arī estētiski saglabātu augļa izskatu, avokado vajag servēt neilgi pirms pasniegšanas, kā arī brūnuma veidošanos aizkavē citronu sula. Oksidēšanās procesu aizkavē arī kauliņš, kas atrodas auglī.

Avokado mūsdienās ir kļuvis ļoti iecienīts, jo tā sastāvā ir labās taukskābes un citas uzturvielas, kas ir nepieciešamas cilvēka organismam. Tāpat avokado visbiežāk lieto uzturā tie cilvēki, kas aktīvi nodarbojas ar sportu, kā arī mēģina atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Tāpat avokado ieteicams lietot uzturā diabēta slimniekiem, jo tajos ir ļoti zems cukura līmenis. Avokado pazemina arī holesterīna līmeni asinīs, attīra asinsvadu sieniņas no tā nogulsnēm un padara asinsvadus elastīgākus. Avokado arī labvēlīgi ietekmē atmiņu, samazina dažādu sirds slimību iespējamību. Šo augli ārsti parasti iesaka ēst grūtniecēm, jo avokado esošā folijskābe samazina risku, ka bērns var piedzimt ar anomālijām. Auglis novērš arī dažādas aknu slimības, aizsargā tās no indēm, kā arī palīdz, ja cilvēks slimo ar hepatītu.

Avokado augļi bieži tiek izmantoti arī skaistumkopšanā – tiek gatavotas dažādas sejas maskas, krēmi, šampūni, ķermeņa skrubji. Avokado esošas vielas padara ādu elastīgāku, gludāku un maigāku. Tāpat arī izlīdzina grumbas un novērš ādas lobīšanos.