Auglis – papaija

Viens no tropu augļiem, kas aug palmveidīgos kokos un satur ļoti daudz cilvēkam nepieciešamu vielu, minerālu un vitamīnu, ir papaija. Lai gan kā uzturā lietojams auglis tas plašāk ir sākts lietot pavisam nesen, tomēr mūsdienās papaija tiek izmantota ne tikai ēdienu gatavošanā, bet arī skaistumkopšanā un pats svarīgākais – medicīnā. Papaijas koki ir ļoti neizvēlīgi klimatisko apstākļu ziņā – galvenais, lai ir karsts. Tomēr lielākoties šie augļi ir sastopami Centrālamerikā. Nogatavojies auglis var sasniegt pat divu kilogramu svaru. Šim tropu eksotiskajam auglim ir mīksta ēdamā vidusdaļa, iekšā ir daudz mazu sēkliņu, bet apkārt ir zaļa miza. Mīkstums ir vienīgā ēdamā daļa, jo tam piemīt salda garša, taču ir tautas, kas izmanto arī papaija sēklas – indieši tās mēdz lietot košļājamās gumijas vietā. Tomēr ēdienos parasti papaijas sēklas neizmanto, jo tām ir asa garša. Īpatnēji, ka šim auglim ir arī zieds, kas aug papaijas kokos – tas ir brūngani sārts un liels, taču pretēji gaidītajam izskatam, ziedam ir ļoti nepatīkams aromāts, kas atgādina puvušu gaļu. Taču, neņemot vērā zieda nepatīkamo smaržu, pats papaijas auglis ir ļoti garšīgs un arī smaržīgs.

Tropu auglim piemīt ļoti daudz vērtīgu vielu, kas palīdz cīņā pret dažādām slimībām, kā arī kavē to rašanos. Visbiežāk papaijas augli iesaka lietot uzturā tiem cilvēkiem, kuriem ir dažādas kuņģa problēmas – gastrīts, kuņģa čūla, pastiprinātas skābes. Turklāt papaijā esošās vielas ne tikai uzlabo kuņģa mikrofloru, bet arī darbojas kā sāpju remdētājs. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc papaiju iesaka ēst vai lietot šķidrā veidā, ja cilvēku moka sāpes. Turklāt kā sāpju mazinātājs darbojas ne tikai augļa mīkstums – atrodamas tādas papaijas augļa šķirnes, kuru lapas tiek izmantotas ārēju brūču sadziedēšanai. Tā kā papaijas augļa mīkstums satur dažādus enzīmus, tad augli jālieto gadījumos, kad cilvēks ir pārēdies. Papaija palīdz sadalīt ēdienu, to pārstrādāt. Tā arī regulē zarnu trakta darbību, mazina meteorismu un hemoroīdus. Tā kā eksotiskajā auglī ir daudz A vitamīna, tad papaiju lieto arī, lai uzlabotu ādas stāvokli, kā arī atbrīvotos no mirušajām šūnām. Papaija arī palīdz izlīdzināt ādas virsmu, tāpēc to iesaka ārēji lietot cilvēkiem, kuri cenšas novērst novecošanas pazīmes – grumbas. Papaija arī satur vielas, kas var palīdzēt atbrīvoties no liekā svara. Līdz ar to papaija tiek atzīta kā efektīvs novājēšanas līdzeklis. Tāpat kā mango, arī papaiju uzskata par vienu no dabas sniegtajiem produktiem, kas var aizkavēt vēža šūnu veidošanos.

Lai gan papaijas auglim piemīt daudz cilvēka organismam nepieciešamu vielu, tomēr šo auglis neiesaka lietot grūtniecības laikā. Tajā esošās vielas var izraisīt spontāno abortu.

Pateicoties saldajai un maigajai garšai, kas piemīt šim auglim, papaiju visbiežāk izmanto dažādos desertos. Auglis ir unikāls arī ar to, ka tas nezaudē savu smaržu un garšu pat, ja tas tiek žāvēts. Neskatoties uz to, ka lielākoties papaija ir saldo ēdienu sastāvdaļa, augli vajag lietot kopā ar gaļu un citu grūti sagremojamu pārtiku – šādā veidā ir iespējams izvairīties no smaguma sajūtas kuņģī pēc ēšanas.